Orice sfîrşit înseamnă un nou început…



Sîmbătă, 30 iunie 2007, la Hînceşti a avut loc Conferinţa de închidere a proiectului EU TACIS IBPP Proiect “Create an appropriate decentralized institutional framework to support Moldovan companies' capacity to operate cross-border and internationally“(Crearea unui cadru instituţional descentralizat corespunzător pentru sprijinirea capacităţii firmelor din Republica Moldova de a opera la nivel transfrontalier şi internaţional) implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi în parteneriat cu Centrul de Suport al Businessului Ungheni, Incubatorul de afaceri ProgAgroIndPrivat Hânceşti şi Agenţia de Dezvoltare Regională ADR Nord Est.

Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, de la 1 iulie 2005, pînă la 30 iunie 2007, cu un buget de EUR 254.220, din care EUR 195.660 finanţare nerambursabilă (grant) din partea Comisiei Europene prin Programul TACIS IBPP şi EUR 58.560 contribuţie proprie a partenerilor.

Obiectivul principal al proiectului l-a constituit creşterea nivelului de internaţionalizare a firmelor din raioanele Ungheni şi Hînceşti printr-o creştere cu 15% a veniturilor din export ale acestora la finele anului 2006 faţă de cele înregistrate în 2004.

Pentru a realiza obiectivul principal al proiectului au fost derulate pe parcursul perioadei de implementare o serie de activităţi specifice, dintre care am menţiona organizarea de cursuri de comerţ exterior pentru un număr de peste 60 de persoane din Ungheni, participarea la 3 burse de contacte transfrontalieră ce s-au desfăşurat la Iaşi şi Vaslui, expoziţii, 2 misiuni economice a oamenilor de afaceri din Moldova în România, editarea unei Strategii de cooperare şi promovare externă a regiunii în cauză, cât şi un ghid al exportatorilor.

În total, de activităţile proiectului au beneficiat 30 de firme din Ungheni cu cel mai mare potenţial de export din regiunea. De asemenea, prin intermediul biroului de cooperare tehnică a Germaniei în cadrul proiectului „Suport regiunii de frontieră Ungheni, Moldova-România” acestor firme le-au fost create şi distribuite diverse materiale promoţionale pentru a-şi putea promova companiile pe piaţa românească.

Fiind un proiect extrem de ambiţios, cu o finanţare importantă din partea Comisiei Europeene, beneficiind de un context politic nu tocmai prielnic stimulării exporturilor moldoveneşti către România (procedurile de pre-aderare şi aderare a României la UE), totuşi principalul indicator al proiectului creşterea cu 15 % a veniturilor de export faţă de anul 2004 nu numai că a fost îndeplinit, ba dimpotrivă, nivelul exporturilor din Ungheni către România s-a triplat. Unul dintre rolurile principale în această direcţie revenindu-le firmelor din cadrul Zonei economice Libere, Ungheni Business, care cunoaşte o dezvoltare accentuată.

Conferinţa de încheiere a proiectului s-a desfăşurat într-o atmosferă plăcută, unde au fost trecute în revistă toate activităţile proiectului, rezultatele sale, problemele şi barierele întâlnite. Cel mai important e că s-a discutat despre viitorul relaţiilor de colaborare dintre firme şi companii de pe cele două maluri de Prut, soluţii de depăşire a anumitor probleme apărute odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, alte chestiuni importante.

Astfel încât sfârşitul acestui proiect, unic în felul său, sperăm că va conduce către un nou început şi o nouă etapă, mult mai eficientă şi mai dinamică în colaborarea economică transfrontalieră pe dimensiunea Republica Moldova – România – Uniunea Europeană.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Cu Dragobetele pe voi toţi

Răzvan Cociş, U Cluj şi subsemnatul...