Jocul ce i-a dat totul


[E o lucrare in cadrul scolii de jurnalism. E un material care imi place.]
Jucătorul de fotbal preocupă milioane de oameni, stârneşte dispute aprinse, emoţii şi multe patimi în jurul său. Adulat la victorii, ignorat la înfrângeri, vedetă în timpul tinereţii, uitat la bătrîneţe. O viaţă scurtă, plină de bucurii, drame şi multe pasiuni, iar în urma sa rămân doar amintiri.

Igor Oprea e autorul primului gol pentru naţionala Moldovei într-un meci oficial. Se întâmpla acum 13 ani оn urmă, la Tbilisi în primul meci a preliminariilor Campionatului European de Fotbal. „Cu siguranţă e cel mai important gol din cariera mea de fotbalist. A decis victoria noastră în faţa mult mai titraţilor georgieni la ei acasă. A fost ceva unic, pentru că am fost fundaş, genul de jucător ce nu prea bate goluri”, îşi aduce aminte cu multă plăcere şi cu o oarecare nostalgie jucătorul.

Deşi a jucat peste 10 ani pentru naţionala Moldovei, adunвnd 44 de selecţii, Igor Oprea este de o modestie debordantă şi o simpleţe de invidiat. Emană mult calm, stăpânire de sine, înţelepciune şi multă cumsecădenie. „Fotbalul mi-a dat totul. Graţie lui am o familie frumoasă, prieteni buni. Mi-a dat ocazia să câştig bani, să am o casă, să pornesc o afacere. Tot ce sunt datorez fotbalului!”, mărturiseşte Oprea. „Nu sunt în măsură să evaluez ceea ce am oferit eu fotbalului şi suporterilor săi. Îi las pe ei să mă judece”, spune tranşant fostul jucător al selecţionatei.

A оnceput fotbalul de cвnd se ţine minte. Provine dintr-o familie de sportivi, maică-sa este profesoară de sport în satul natal, Cojuşna, raionul Străşeni. Drumul spre fotbalul mare a fost greu şi plin de greutăţi. Însă niciodată nu a renunţat, ci a mers numai înainte.

„A juca pentru naţionala ţării tale e ceva fantastic, de nedescris. Să stai în faţa drapelului naţional şi să-ţi cânte imnul ţării tale e ceva deosebit. E poate cel mai important lucru din cariera unui fotbalist”, se destăinuie cu multă plăcere Igor Oprea.

Crede că a avut noroc în fotbal. A făcut parte din cea mai bună generaţie a fotbalului moldovenesc şi îi pare rău că în vremurile noastre fotbalul nu mai e ceea ce a fost.

A reuşit să joace şi în străinătate, în Ucraina pentru Cernomoreţ Odesa. Aici l-a întâlnit pe regretatul Semion Altman, antrenorul pentru care păstrează cele mai frumoase amintiri. „Nu am avut un antrenor preferat. De la fiecare am încercat să învăţ cîte ceva. Altman a fost оnsă un om deosebit.”

După terminarea carierei de fotbalist a devenit antrenor. Pentru scurte perioade de timp a pregătit selecţionatele de juniori ale Moldovei Under 17 şi Under 19.

Niciodată nu a uitat de prieteni, cei care îl admiră şi deopotrivă îl susţin. „Igor e un băiat extraordinar, simplu şi de treabă. Nu se dă într-o parte de la vreo miuţă şi niciodată nu o să-l vezi strigând sau ţipând la cineva. E pur şi simplu deosebit”, ne mărturisesc prietenii săi cu care nu ezită să iasă la o bere după fiecare meci jucat оmpreună.

A ieşit din fotbal în linişte, discret, aşa cum îi este şi caracterul. Însă niciodată nu se va putea depărta de fenomen, aşteptând cu calm şi încredere viitorul. „Deocamdată stau într-o parte, să vedem ce-mi va rezerva viitorul!”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Cu Dragobetele pe voi toţi

Seattle - un oraș în care mi-ar plăcea să trăiesc