Un telefon poate deschide orice uşă la Guvern


[Alt material de la Scoala]

Administraţia clădirii Guvernului a pus la punct un sistem greoi de intrare în sediu. Pentru a obţine un permis de intrare ai nevoie de multă răbdare, puţin noroc şi mult timp la dispoziţie...

Impozanta clădire din centrul capitalei reprezintă un adevărat mister pentru orice trecător. Se ştie că de acolo se conduce ţara. Prea puţină lume ştie ce e acolo. Cum se intră şi ce se face în acest edificiu.

Intrarea în Executiv se face prin trei intrări, toate dotate cu uşi automate şi un sistem de securitate bazat pe un permis de intrare. Membrii Guvernului deţin astfel de permise permanente, iar vizitatorii sunt obligaţi să obţină un permis temporar.

Prima intrare este dinspre str. A. Puşkin. Te aşteaptă un agent de securitate bine făcut şi aproape deloc amabil. Urmează un scurt interogatoriu:
«Dar la cine ai nevoie? Dar pe cine cauţi? Dar de ce-ţi trebuie?»...Urmează finalul apocaliptic. «Nu ştiu...Sună...Vezi....Caută...Fără permis nu intri!»

Oricum aflu că această intrare este destinată membrilor aparatului guvernului şi unde lumea nu prea are ce căuta. «Oamenii pot intra, nicio problemă, doar că nu au la cine!», mă anunţă sec agentul. Iar condiţia de bază de intrare în guvern este să ai la cine intra şi cui suna!!!

Niciun fel de afiş, niciun fel de panou de informare, că deh!, cetăţeanul, contribuabilul, nu trebuie să vină la Guvern, iar dacă vine, să fie bun şi să întrebe.

Persoanelor care vizitează Guvernul Republicii Moldova le este interzis portul telefoanelor mobile, armelor convenţionale, armelor albe şi foarte important, intrarea fără permis! Iar agentul de securitate nu trebuie ţinut de vorbă!

La intrarea principală, acea uşă dinspre Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), care mi s-a părut veşnic ferecată si unde niciodată nu am vazut să intre sau să iasă cineva, stă un alt om de pază. Pe aici intră membrii aparatului Guvernului cât şi demnitari de pe la ministere.În tot cazul, foarte puţină lume.

A mai rămas o intrare, cea dinspre Bănulescu Bodoni...E mai multă lume. Dar şi mai multe ministere. Tocmai patru, al Educaţiei, al Administraţiei Publice Locale, al Economiei si Comertului şi al Culturii şi Turismului. Lumea foarte elegantă şi surprinzător de tânără. Se pare că sunt tinerii funcţionari guvernamentali ce pleacă sau vin la masă. Gălagioşi. distraşi şi foarte importanţi!

Agentul de la intrare e un pic mai amabil, însă apatic şi dezinteresat. Aflu că vine lume, destul de multă şi toţi cu permise. «Aici e imposibil să intri fără permis. Doamne Fereşte!!!» «Oricum dacă dai un telefon, îţi dă neapărat un permis. Nu e greu şi îl obţii repede! Bineînţeles trebuie să ai un act la tine!». «Mergi aici după colţ, în subsol unde se fac permisele!», mă sfătuieşte aproape prieteneşte omul de pază.

Şi mă duc. Să văd. În subsolul împovărat cu liste de telefoane şi fel de fel de anunţuri,la un ghişeu stă o doamnă agent de securitate. Observ că poartă aceiaşi uniformă ca şi agenţii de la intrare.

Este ceva lume, necăjită, chinuită şi obosită.

Două doamne caută să intre la Ministerul Educaţiei. Au venit tocmai de la Cahul, li s-a spus să vină pentru semnarea unor acte, au sunat, şi funcţionara respectivă nu răspunde. Dacă telefonul nu răspunde, adio permis, adio intrare în guvern. Şi ce dacă vii de la Cahul şi pierzi autobusul! Regula e regulă şi nicio abatere nu se permite.

Un tânăr sună în continuu. E nervos. De cealaltă parte a firului nu e nimeni. Iese la o ţigară supărat, dar se întoarce imediat şi sună, sună, sună...

O altă doamnă, directoarea Liceului din Zâmbreni, Ialoveni, tocmai află, desigur prin telefon, că a venit degeaba la minister. Problema dânsei, eliberarea unui certificat, va fi rezolvată în curând.

«Vine destul de mută lume după permise!», îmi spune tânăra agentă. «Nu am numărul exact de permise.». «În principiu vin în fiecare zi şi cam acelaşi număr de oameni. Nu e nimic deosebit.» mă asigură dânsa.

Telefonul e instrumentul indispensabil intrării în Guvern. Nu ai telefon, ai probleme. Ai probleme, trebuie să ai telefon. Fără telefon stimaţi contribuali în clădirea din PMAN nu se intră.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Cu Dragobetele pe voi toţi

Seattle - un oraș în care mi-ar plăcea să trăiesc