Jurnal de Euro 3: Marea "Сборная" olandeza

[E vorba despre un articol pe care îl scriu pentru Expresul de Ungheni. Îmi exersez capacităţile de analiză a fenomenului numit fotbal]
De la ultima mea analiză a trecut exact o săptămînă şi o zi. Timp mult pentru un euro, puţin pentru cotidianul fiecăruia. De atunci însă turneul a trecut în ultimele faze ale sale, trecînd de sferturi şi ajungînd în semifinale.

Scriam în ultima-mi consemnare că România trebuia să producă surpriza. Din păcate pentru multă lume, vecinii noştri şi-au arătat limitele. În faţa unei echipe a doua a Olandei, românii au pierdut lamentabil, cu 2:0, arătînd puţin fotbal şi faze frumoase. Italia însă a supravieţuit grupei morţii după ce au învins, puţin împinşi de arbitru, vicecampioana lumii - Franţa!

În ultimul meci al grupei a patra, Spania a învins Grecia şi a ocupat primul loc din grupă. Grecia, campioana en-titre, şi-a asigurat din plin trofeul de looserii campionatului. Rusia a învins Suedia şi a mers mai departe. Un singur detaliu, la ruşi a revenit Andrei Arshavin! Am să revin numaidecît la acest subiect.

Sferturile au început cu o surpriză. Marea favorită a campionatului, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, a fost călcată în picioare de maşina germană. Ballack&Co au învins frumos o echipă parcă prea fricoasă şi într-o criză acută de idei.

Turcii au impresionat. Nu prin fotbal, dar prin multă dăruire, perseverenţă şi încredere în propriile puteri. Adevăraţi eroi, au întors un meci la care în minutul 119, în prelungiri, erau conduşi de croaţi, reuşind în final să egaleze. Demoralizaţi, croaţii au pierdut şi la penalty-uri. De multe ori valoarea superioară a jucătorilor şi a echipei în general nu este de ajuns pentru victorie!

Spania şi Italia - ultimul sfert urît al campionatului. Faze puţine de poartă, încordare şi multă îndîrjire. Italienii au jucat fotbalul pe care îl cunosc cel mai bine: apărare, apărare şi iar apărare. Într-un campionat în care cei ce au atacat au cîştigat, zeul fotbalului i-a pedepsit. Astfel campionii mondiali au plecat acasă după in campionat în care au dezamăgit profund. Spania însă a demonstrat că nu degeaba este considerată favorită la titlu.

Şi iată în sfîrşit am ajuns la ruşi. Alături de turci cu siguranţă sunt revelaţia campionatului. Au început prost, foarte prost. De la meci la meci însă jocul ruşilor a crescut şi devine din ce în ce mai spectaculos. Îm grupe a demolat Suedia, însă în sferturi a impresionat. Pur şi simplu a distrus Olanda după un meci controlat cap coadă de Arshavin&Co. Guus Hiddink a arătat clasă şi multă ştiinţă a jocului. Ceea ce a lipsit din plin Romîniei lui Piţurcă.

Victoria ruşilor a adus multă bucurie Rusie. Imaginile din Moscova nu mai opreau pe mai toate canalele de ştiri. Nici Moldova nu a stat deoparte. Scuarul Operei naţionale din Chişinău a fost în sărbătoare. Peste 2 mii de oameni au ieşit în stradă cu tricolorul rusesc şi au scandat Rossia, Rossia. La Ungheni terasele au răsunat o noapte întreagă în ritmurile scandărilor Rusiei. Toţi laolaltă, de toate vîrstele şi etniile s-au bucurat de victoria ruşilor. Iată că după campionatul mondial de hockey, Cupa UEFA şi Eurovision, Rusia are toate şansele să-şi adauge în palmares şi un campionat european la fotbal. Să fie chiar anul ruişilor???

P.S. Cînd ziarul va apărea, vor fi cunoscute rezultatele semifinalei şi vom şti cu toţii cine va juca în finală. Să sperăm că vom avea parte în continuare de meciuri frumoase pentru că e vorba deocamdată de unul dintre cele mai frumoase turnee finale europene din ultima vreme! Fotbalul e frumos şi merită privit, dar şi iubit!!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Cu Dragobetele pe voi toţi

Răzvan Cociş, U Cluj şi subsemnatul...