Profesii unice: Operator de escalator

Una dintre cele mai neobişnuite profesii din Chişinău o reprezintă operatorii de escalator. A apărut odată cu instalarea primei scări rulante din capitală, cea de la magazinul central din Chişinău, fostul “Univermag”. Probabilitatea ca un vizitator al centrului comercial să-şi prindă piciorul între scări sau să cadă de pe ele a condus la înfiinţarea acestui nou post de lucru. Noilor angajaţi li s-a construit o boxă specială şi a fost instalat un afiş de atenţionare a vizitatorilor magazinului.

Peste ani, deşi escalatoarele au îmbătrânit, câteva ieşind chiar din uz, munca de operator nu a dispărut. Pe moment două posturi s-au păstrat, la etajul 1 şi, respectiv, 3 al magazinului. Aici lucrează 6 femei, în ture, după un grafic bine stabilit.

Doamna Valentina de la etajul trei este una dintre «veterane». Lucrează din 1999 şi crede că ceea ce face e foarte responsabil şi deloc uşor: «Oboseşti, lucrezi 11 ore pe zi, e gălăgie şi curent. Aici e lucru greu». Are studii superioare. Cândva a fost şefă la un magazin, dar atunci când s-a pensionat pe caz de boală a ales să lucreze la escalator. Veniturile o mulţumesc şi spune că «pentru a te descurca în zilele noastre trebuie să lucrezi, altfel nimeni nu-ţi dă nimic.» Zice că lumea e foarte distrată şi practic zi de zi este nevoită să intervină, ba cineva îşi prinde un pantof, ba altcineva o geantă, se întâmplă tot felul de incidente.


Managerul magazinului, Ilie Cristea, spune că starea proastă în care se află escalatoarele face absolut necesară supravegherea continuă a lor. Dacă se vor achiziţiona scări noi, el a rezumat scurt: «Nu ştiu nimic. Acum, magazinul e de vânzare şi poate noii proprietari vor cumpăra altele!»

Deschis în perioada de aur a Moldovei Sovietice, în anul 1983, Magazinul central din capitală era cea mai modernă clădire de comerţ din ţară: avea 5 etaje, un spaţiu de peste 26 mii metri pătraţi, parcare, amplasare deosebită, arhitectură nouă. Din 1996, centrul omercial este reorganizat în societate pe acţiuni, din care statul are o participare de 85 procente, restul acţiunilor aflându-se în proprietatea angajaţilor magazinului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Cu Dragobetele pe voi toţi

Răzvan Cociş, U Cluj şi subsemnatul...