Prin fotbal se cunoaşte un sat

[îi vorba de un exerciţiu la şcoală, dar cred că are dreptul la viaţă în acest blog]

Pe lângă cele două fabrici avicole, Floreniul este cunoscut şi prin echipa sa de fotbal. FC Floreni este una dintre cele mai valoroase echipe ale Diviziei A a Campionatului Republicii Moldova la fotbal. De trei ani ocupă locul 5, fiind de fiecare dată considerată ca una dintre pretendentele la promovare în Divizia Naţională.

Mihail Macovei este preşedintele clubului de peste 13 ani. Este un microbist înflăcărat, dar şi un aprig amator de sport. A început să finanţeze echipa din Floreni pe când aceasta juca în campionatul raionului. «Tot ce fac pentru sport mi-a intrat în sânge. Este ceva de care nu poţi să te laşi, dar nici nu vreau» - spune cu multă plăcere Macovei.

Echipa a trecut prin toate diviziile existente ale campionatului moldovenesc de fotbal: divizia C, B şi, în final, divizia A. Din cauza că stadionul din Floreni nu respectă standardele Diviziei A, jocurile de pe teren propriu echipa le joacă la Anenii Noi, unde stadionul este mai bun. «Mă gândesc să revenim cu echipa la meciurile din sat, căci la Aneni vin oameni puţini, joci tot timpul fără suporteri. Pe când jucam la Floreni veneau aproape o mie de oameni şi de la Mereni, şi de la Sângera, din toate satele de primprejur!», îşi aduce aminte Mihail Macovei.

FC Floreni revine acasă?

Dorinţa de a readuce echipa în sat are şanse să se realizeze chiar din această primăvară. Împreună cu noul primar, Macovei va încerca să amenajeze stadionul, ca mai apoi să facă un demers la Federaţia Moldovenească de Fotbal ca să le permită să joace la Floreni. «Dacă ne reuşeşte, va fi un lucru mare. Pe viitor o să deschidem neapărat câteva grupe de copii care să se antreneze şi, din toţi aceştia, măcar vreo zece ar nimeri în echipa mare», îşi destăinuie câteva dintre planurile de viitor preşedintele clubului.

Pentru a antrena copiii în activităţi sportive, primăria, împreună cu Mihail Macovei, preconizează pentru anul acesta construcţia unui mini-teren artificial. Într-adevăr, pe terenul de lângă primărie mai mulţi copii bat de zor o minge de fotbal. Cristina şi Irina nu se dau nici ele într-o parte de la joaca băieţilor, lovind cu talent balonul. Adrian spune că ar vrea să ajungă fotbalist când o să crească mare şi că tare i-ar mai plăcea să joace la Zimbru, dar, la o adică, nici echipa din sat nu ar fi o soluţie proastă, chiar dacă nu ştie cum se numeşte aceasta.

Fosta sală sportivă a ajuns un garaj

Nişte parteneri din Statele Unite ale administraţiei din Floreni au promis bani pentru renovarea fostei săli sportive din sat. Cândva aceasta aduna întreaga comunitate. Exista o saltea pentru lupte, porţi de minifotbal, plasă de volei şi chiar o baie pentru sportivi. «În general, la Floreni lumea iubeşte sportul. Ţin minte că veneam în sală dimineaţa, ne antrenam puţin pe saltea, după aceasta începeam voleiul, la care veneau câteodată până la 5-6 echipe, şi, la sfârşit, jucam fotbal. Făceam o baie, după care, pe la vreo 1-2 noaptea, plecam acasă» - spune cu nostalgie în glas Mihail Macovei.

În prezent, fosta sală de sport adăposteşte un garaj al Întreprinderii Municipale Comunale «Floreni-Service». Trei maşini, mai multe piese de rezervă împrăştiate pe ici-colo şi un miros de ulei descriu perfect starea în care se află fosta sală sportivă.

Până la vremuri mai bune, toată viaţa sportivă a Floreniului se rezumă la şcoală şi orele de educaţie fizică de acolo. În afara şcolii, doar de hramul localităţii florenenii organizează de fiecare dată o serie de competiţii sportive: fotbal, tragerea odgonului şi numaidecât trânta pentru berbec.

Comentarii

  1. Anonim13:45

    Floreni este dragostea mea. Bunelul meu este de acolo iar strabunelul a fost primar de Floreni care inainte avea alta denumire... nu mai tin minte.

    Am asistat si eu la vre-o doua meciuri in floreni. Macovei este leader in sat si e normal ca investeshte, destul de putin totushi la banii pe care ii face in fotbalul local. cred ca ar gasi posibilitatea de a construi un teren in Floreni cu ajutorul federatie, UEFA si inca vre-o banca... nu e nevoie de mai mult de 30.000$ pentru teren si inca vre-o 15.000$ pentru tribune.

    Totodata macovei este cel care a intrat cu jeep-ul pe teren shi a fugarit arbitrul stire care a facut inconjurul lumii, atunci acesta a fost amendat si suspendat pentru o perioada de timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo, saptamana aceasta va aparea un ziar local al Floreniului, Gazeta de Floreni. Doisprezece pagini despre localitatea care candva se numea Broasca...:)
    Ii un exercitiu de scoala, dara iesit ceva foarte frumos... Daca doresti, iti pot face rost de un exemplar...;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate il invitam pe gurau la lansarea oficiala a gazetului?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Expressul de Ungheni

Seattle - un oraș în care mi-ar plăcea să trăiesc

Cu Dragobetele pe voi toţi